Biografie

Gert Vlok Nel tijdens een optreden in Poëziecentrum

Gert Vlok Nel (1963) is een Zuid-Afrikaanse dichter, zanger en liedjesschrijver met een bijna mythische cultstatus. Hij groeide op in Beaufort-Wes, een troosteloos, geïsoleerd dorp in het ruwe binnenland van Zuid-Afrika. Beaufort-Wes vormt ook de inspiratie voor Gert Vlok Nels werk.

Nel studeerde kort aan de Universiteit Stellenbosch en werkte als soldaat, barman en bewaker op de Universiteit Stellenbosch. In 1993 debuteerde Nel met de poëziebundel Om te lewe is onnatuurlik. In 1998 bracht Nel zijn eerst cd Beaufort-Wes se Beautiful Woorde uit en in 2012 verscheen zijn tweede cd Onherroeplik.


Gert Vlok Nel geniet een relatieve bekendheid in Nederland door de bekroonde documentaire Beautiful in Beaufort-Wes van Walter Stokmans die uitgezonden werd door de Nederlandse publieke omroep op 9 mei 2006. De documentaire van Stockmans gaat over het gewone leven van mensen in het dorp Beaufort-Wes. Nel zelf praat niet in de documentaire, maar je hoort wel zijn muziek. De documentaire verscheen datzelfde jaar in Nederland ook op DVD, samen met de cd Beaufort-Wes se Beautiful Woorde . Het bekendst liedje op deze cd heet Beautiful in Beaufort-Wes en leverde Stokmans meteen ook de titel voor zijn documentaire. In 2007 verscheen Robert Dorsmans Nederlandse vertaling van Gert Vlok Nels poëziebundel Om te lewe is onnatuurlik als Het is onnatuurlijk om te leven met een voorwoord door de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog.

Gert Vlok Nel is bekend in Vlaanderen en zeker in Nederland. In Zuid-Afrika zelf slaat de melancholische toon van zijn liedjes minder aan bij het grote publiek. Nel heeft in Zuid-Afrika de status van een hedendaagse rondtrekkende troubadour en wordt door musici soms vergeleken met Bob Dylan en Tom Waits. Wanneer Nel in Zuid-Afrika is, woont hij in Beaufort-Wes samen met zijn vader.