Welkom in de bibliotheek van Jan Vanriet! Als dichter publiceerde Vanriet zijn eerste bundel op negentienjarige leeftijd. Inmiddels telt zijn oeuvre 11 dichtbundels, waarvan je er hieronder enkele kan terugvinden. Daar bleef het echter niet bij. Zo publiceerde Vanriet ook in het weekblad Vrij Nederland en deed hij redactiewerk voor het maandblad Avenue.  In 2008 schreef Vanriet bovendien een nieuwe column, Joetoeb genaamd, voor De Morgen Magazine.

Scannen0025.jpg

Einde van een tijdrekening (Yang, 1967)

Vanriet debuteerde in 1967 met de bundel Einde van een tijdrekening. Van deze publicatie verschenen aanvankelijk 4 exemplaren in een bibliofiele editie die verspreid werden onder de vrienden van de auteur. De 'herdruk' verscheen kort daarna in de reeks Yang Kahiers, waarvan de eerste 40 exemplaren een originele gesigneerde schets van de auteur bevatten. Een jaar later verschijnt zijn tweede bundel Niemand heeft bezwaar in diezelfde reeks.

Met gehavend gemoed (1969, Yang)

Met gehavend gemoed werd door Jan Vanriet, in afwachting van een schilderij, bijzonder hartelijk opgedragen aan de dichter Hugues C. Pernath. De bundel bevat de cycli 'Met gehavend gemoed', 'Na de zesde dood', 'Pithecantropus erectus' en 'De naam van haar minnaar'. Met gehavend gemoed verscheen in de reeks Yang poëzie reeks nr. 5. Ook het werk van Marcel Van Maele, Lucienne Stassaert, Roland Jooris en Patricia Lasoen verscheen in die reeks.

Vanriet-8 Met gehavend gemoed.jpg
Vanriet-5.jpg

Vast tapijt (1973, Manteau)

De poëzie van Jan Vanriet blijft niet onopgemerkt. Zo publiceert Lionel Deflo het artikel Nieuw Realistische Poëzie in Vlaanderen in het literaire tijdschrift Kreatief (1970). Daarin werd onder andere Vanriet genoemd als een dichter van deze nieuwe literaire beweging. Drie jaar later publiceerde uitgeverij Paris-Manteau Vast Tapijt, de inmiddels vijfde dichtbundel van Vanriet. De dubbelkunstenaar verzorgde tevens het omslagontwerp voor het werk. Vast tapijt bevat de cycli 'Vast tapijt', 'Spie uit de werkelijkheid', 'Madrigalen' en 'Getijden'.

Geen hond die brood lust (1984, Manteau)

Geen hond die brood lust schreef Jan Vanriet tussen december 1979 en april 1983. Twee gedichten uit de bundel, 'Ars Poetica' en 'Tabletten op nachtkastje', geraakten reeds eerder verdwaald in andere bundels.

Vanriet-6.jpg
Vanriet-2 Moederland.jpg

Moederland (2016, Hollands Diep)

Moederland is poëzie voor een generatie die zich niet kan verzoenen met deze tijd (Vankersschaever 2016). In de bundel combineert Vanriet twee disciplines. Het werk bevat gedichten en negentwintig door Jan Vanriet geschilderde aquarellen.

Radeloos geluk (2018, Hollands Diep)

De titel Radeloos geluk ontleent Jan Vanriet aan een uitspraak van Damiaan de Schrijver: "hij was het die me ooit bekende dat zijn geluk hem radeloos maakte". In tegenstelling tot bovenstaande werken is het boek echter geen dichtbundel. Radeloos geluk is de weerslag van zijn schrijvers- en kunstenaarsleven. In de terugblik tekent Vanriet zichzelf als de kunstenaar die zonder toegevingen aan modes of trends zijn eigen weg is blijven volgen (Hulle:2018). Radeloos geluk bevat tevens herinneringen aan o.a. Hugo Claus, Remco Campert en Harry Mulisch. Dagboekfragmenten, reisreportages en beschouwingen nemen de lezer mee in het leven van de dubbelkunstenaar.

Bron: mappalibri april 2018 door Jooris Van Hulle

radeloos geluk.jpg