Het Gezeefde Gedicht, een dichter met een missie

Roel Richelieu Van Londersele, docent Literaire Creatie

Naast zijn hoofdberoep als leerkracht Nederlands aan het Koninklijk Atheneum in Gent, was Roel Richelieu Van Londersele ook actief als docent Literaire Creatie in Ieper, bij Wisper en als gastdocent bij Creatief Schrijven.

Vanuit zijn oprechte bekommernis om nieuw poëzietalent te ondersteunen en de vaststelling dat de publicatiekansen van jonge dichters steeds beperkter worden, richtte hij samen met collega-dichter Charles Ducal in 2014 het digitaal tijdschrift Het Gezeefde Gedicht op.

Iedereen kan vrij gedichten inzenden naar de redactie van Het Gezeefde Gedicht. Uit alle inzendingen kiest de redactie er elke maand de beste uit en publiceert ze op de site. Gedichten die het net niet haalden, krijgen een kort redactioneel commentaar terug.

In 2016 publiceerde Uitgeverij P een selectie van de beste inzendingen van de voorbije periode. In het tijdschrift Poëziekrant staat sinds 2015 onder de titel De Zeef in elke aflevering ook een rubriek met een becommentarieerde keuze van inzendingen voor Het Gezeefde gedicht.

Covers uitgeverij De Zeef
Covers uitgeverij De Zeef

Van Londersele in gesprek met Eddy Bonte over Het Gezeefde Gedicht voor Radio 68 eind 2013.

 

Covers uitgeverij De Zeef
Covers uitgeverij De Zeef
Covers uitgeverij De Zeef
Covers uitgeverij De Zeef
Covers uitgeverij De Zeef

Voortbouwend op het elan van Het Gezeefde Gedicht beslisten Van Londersele en Ducal in 2019 om de eerste Zeef Poëzieprijs te organiseren. De wedstrijd staat open voor debutanten en bestaat niet alleen uit een geldprijs, maar ook uit een publicatie bij de nieuwe door beide heren opgerichte uitgeverij De Zeef.

Voor de eerste editie werden maar liefst 92 manuscripten ingezonden, wat uiteindelijk resulteerde in drie debuten. De winnaar van de eerste Zeef Poëzieprijs was Mahlu Mertens, die debuteerde met de bundel Ik tape je een bed.

Om de uitgeverij op de kaart te zetten vroeg De Zeef aan "60 + 1" Vlaamse dichters om uit hun eigen werk een aantal gedichten te selecteren die mochten opgenomen worden in de bloemlezing De grote inkijk. Met datzelfde doel werd ook een bloemlezing uit de gedichten van Paul Snoek gepubliceerd.

De kernraad van de uitgeverij werd ondertussen uitgebreid met Annemie Deckmyn.

In 2019 publiceerde Poëzie-Centraal een kort interview met Roel Richelieu Van Londersele over de opstart van de nieuwe uitgeverij. Je kan het hier lezen.

Folder Poëzie op Straat 2017
Folder Poëzie op Straat 2017
Groepsfoto Poëzie op Straat 2017
Roel Richelieu van Londersele tijdens Poëzie op Straat 2017
Roel Richelieu van Londersele tijdens Poëzie op Straat 2017
Charles Ducal tijdens Poëzie op Straat 2017
Lut De Block tijdens Poëzie op Straat 2017
Yerna Van den Driessche leest voor tijdens Poëzie op Straat 2017
David Troch leest voor tijdens Poëzie op Straat 2017
Sylvie Marie leest voor tijdens Poëzie op Straat 2017
Astrid Arns leest voor tijdens Poëzie op Straat 2017
Lies van Gasse leest voor tijdens Poëzie op Straat 2017
Cristophe Vekeman leest voor tijdens Poëzie op Straat 2017
Geert Viaene leest voor tijdens Poëzie op Straat 2017
Nele Buyst leest voor tijdens Poëzie op Straat 2017
Philip Hoorne leest voor tijdens Poëzie op Straat 2017
Luc C. Martens leest voor tijdens Poëzie op Straat 2017
Marleen de Crée leest voor tijdens Poëzie op Straat 2017
Marleen de Crée leest voor tijdens Poëzie op Straat 2017

Om nog meer zichtbaarheid te geven aan opkomend poëzietalent organiseerde Van Londersele in 2016 en in 2017 in Gent ook een poëzieroute voor de dichters die geselecteerd werden voor Het Gezeefde Gedicht, aangevuld met nog een aantal andere dichters.

In verschillende etalages in de Gentse binnenstad werden gedichten aangebracht die ongeveer een maand bleven hangen. Bij de opening van de routes werden die ook plechtig ingewandeld in aanwezigheid van verschillende dichters die een gedicht voorlazen.