terug

Het Liegend Konijn viert zijn tiende verjaardag

Op 27 april 2013 vierde poëzietijdschrift Het Liegend Konijn zijn tiende verjaardag in Poëziecentrum met de voorstelling van het eerste nummer van jaargang elf. Verschillende dichters blikten terug op de afgelopen tien jaar door eigen, eerder in het Liegend Konijn verschenen werk voor te lezen, alsook poëzie uit het nieuwste nummer voor te dragen.

Op de foto zien we v.l.n.r. Ellen Deckwitz, Anton Korteweg, Piet Gerbrandy, Jo Govaerts en cellist Harald Austbø.

In bijgaande fragmenten:

* Directeur van Poëziecentrum Carl De Strycker leidt de feestelijke voorstelling in.

* Piet Gerbrandy vertelt over hoe poëzie haar oorsprong vond in de theogonie van Hesiodos, "een van A tot Z gelogen lied over de genealogie van de godenwereld".

* Piet Gerbrandy over zijn initiële onbegrip voor de oprichting van een tijdschrift als Het Liegend Konijn en zijn latere bewondering voor hoofdredacteur Jozef Deleu.

* Piet Gerbrandy wijt het succes van Het Liegend Konijn aan de persoonlijkheid van de hoofdredacteur, aan wie je geen nee durft zeggen. Verder vertelt hij over de missie van het tijdschrift aan de hand van woorden van andere dichters.

* Hoofdredacteur Jozef Deleu over de vitaliteit van de poëzie. Hij verzekert iedereen dat het goed gaat met Het Liegend Konijn, ook al is de publicatie van nieuwe gedrukte dichtbundels geen sinecure.

* Jo Govaerts leest het gedicht 'Cello' na het muzikale intermezzo van cellist Harald Austbø.

* Jo Govaerts leest enkele gedichten die gepubliceerd zijn in Het Liegend Konijn: 'Koorddanser', 'Trein', 'Het is goed wakker worden', 'Je zit thuis en droomt weg'.

* Jo Govaerts leest de gedichten 'Schilderij van een Nederlandse meester', 'Billen', 'Adem', 'hart'

* Jo Govaert leest nog twee gedichten die ze meebracht van haar reizen, de eerste komt uit Vilnius: 'De rivier stroomt niet' en de tweede komt uit Rusland: 'Zitten voor het vertrek'

* Anton Korteweg leest twee goede-raadgedichten: 'Denk aan de woorden van Luther' en 'Wenken voor een succesvol leven'.

* Anton Korteweg leest vier gedichten waarin plaatsnamen in Noord-Nederland voorkomen: 'Zoals', 'Hotel in Gaasterland', 'Sik en strik', 'Kampen'.

* Anton Korteweg leest drie gedichten over Vlaamse vrienden: 'Watou 7 september 1997' over Herman de Coninck, 'In de tuin' over Paul de Wispelaere en 'Meer moet dat niet zijn', dat Korteweg schreef voor het afscheid van Jozef Deleu bij Ons Erfdeel.

Type
geluid
Onderwerp
Jo Govaerts
Anton Korteweg
Piet Gerbrandy
Jozef Deleu
Bewaarinstelling
Poëziecentrum
Datum van creatie
27.04.2013
Maker
Eddy Bonte
Materiaal/Afmetingen
1 min. 38 sec.
2 min. 39 sec.
5 min. 07 sec.
5 min. 54 sec.
7 min. 17 sec.
52 sec.
3 min. 04 sec.
2 min. 34 sec.
2 min. 39 sec.
1 min. 36 sec.
3 min. 24 sec.
4 min. 01 sec.
Rechten
Geen Creative Commons - Alle rechten voorbehouden
Tags
Carl De Strycker, Harald Nesbø, Het Liegend Konijn, literair tijdschrift, poëzie

Gerelateerde items