terug

Uitreiking Poëziedebuutprijs Aan Zee 2018

image00035.jpeg
image00036.jpeg
image00039.jpeg
image00040.jpeg

Simone Atangana Bekono neemt de Poëziedebuutprijs Aan Zee in ontvangst tijdens de Prijsuitreiking Jong Werk van Theater Aan Zee 2018. 


Voor het tweede jaar op rij wordt tijdens het poëzieprogramma Apéro Poëzie op Theater aan Zee de Poëziedebuutprijs uitgereikt aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar. Die debuutprijs, een initiatief van Poëziecentrum, deAuteurs en Theater Aan Zee, met dank aan KAAP, werd tijdens de vorige editie van Apéro Poëzie voor het eerst georganiseerd en is bedoeld om jonge dichters een duwtje in de rug te geven, het prijzengeld bedraagt €1.500!

De jury selecteerde 5 dichters omwille van hun bijzondere poëziedebuut uit 2017: Simone Atangana Bekono met hoe de eerste vonken zichtbaar waren (Uitgeverij Wintertuin & Leebwoski Publishers), Joost Decorte met Stalker (PoëzieCentrum), Vicky Francken met Röntgenfotomodel (De Bezige Bij), Dominique De Groen met Shop girl (Het Balanseer) en Laurens Ham met Mijn grote schuld (Wereldbibliotheek). 

Bekono's debuut werd vooral bekroond omwille van de woede, die de jury heel erg aansprak, omdat die "precies en terecht" is. "Ze schrijft over racisme en identiteit, over schuld en onrecht. Ze dicht in lyrische halen en halverwege haar bundel schrijft ze brieven." Haar debuut werd bekroond omdat het "de prikkelende belofte van meer" in zich heeft.

Het volledige juryverslag lees je hier terug.

Type
digitale foto
Onderwerp
Simone Atangana Bekono
Bewaarinstelling
Poëziecentrum
Datum van creatie
04.08.2018
Maker
Poëziecentrum
Rechten
Geen Creative Commons - Alle rechten voorbehouden
Tags
Apéro Poëzie, Carl De Strycker, Poëziedebuutprijs Aan Zee, Theater aan Zee