Familie en vrienden van Vanriet

Gezin

In 1971 besluiten Jan Vanriet en Simone Lenaerts in het huwelijksbootje te stappen. Simone, geboren te Antwerpen, werkt als onderwijzeres en moreel consulente. In 2008 debuteert ze met de roman Zeewater is zout, zeggen ze. Voor dat boek wint Simone de Vlaamse debuutprijs in 2009.

Foto rechts © Paule Pia, Collectie Fotomuseum Antwerpen

Huwelijk Jan Vanriet en Simone Lenaerts  © Collectie Fotomuseum Antwerpen
Jan Vanriet en Simone Lenaerts
Gezin Vanriet
Jan Vanriet en zoon Menno
Jan Vanriet en Simone Lenaerts
Tom Lanoye, Herman de Coninck, Benno Barnard en Jan Vanriet

Tom Lanoye, Herman de Coninck en Benno Barnard

Dichters Tom Lanoye, Herman de Coninck en Benno Barnard op bezoek bij Vanriet in 1989.

Foto links © Herman Selleslags

Walter De Buck, Louis Paul Boon en Hugo Claus

Jan Vanriet en Hugo Claus realiseren samen vele mooie literaire projecten. In 1979 schildert Vanriet bijvoorbeeld enkele aquarellen bij een gedicht van Claus. Het resultaat wordt gebundeld in Het Teken van de Hamster, uitgegeven door de Antwerpse Uitgeverij Lotus. Een kleine tien jaar later verschijnt De aap in Efese. Voor die publicatie schrijft Claus gedichten bij etsen van Vanriet. Ook voor de dichtbundel Zeezucht (2003) slaan Hugo en Jan de handen in elkaar. De uitgave bevat 25 gedichten van Claus en 25 schilderijen van Vanriet.

Foto rechts © Rony Heirman

Walter De Buck, Louis Paul Boon, Jan Vanriet en Hugo Claus
Keith Haring, Simone Lenaerts en Jan Vanriet

Keith Haring

In 1984 bezoeken Jan Vanriet en zijn vrouw Simone de Biënnale van Venetië. Daar ontmoeten ze Keith Haring, een Amerikaans popart en graffitikunstenaar bekend om zijn cartoonachtige tekeningen.

Cees Nooteboom

In 2007 werkt Jan Vanriet nauw samen met Nederlands schrijver Cees Nooteboom. Die samenwerking resulteert in Rode Regen en Een Winterreise, twee boeken van Nooteboom die illustraties bevatten van Jan Vanriet.  

In 2018 brengt Cees tevens een bezoek aan Vanriets tentoonstelling Ex Voto. De expositie vindt plaats in Galerie De Zwarte Panter te Antwerpen en loopt van 28 april tot 24 juni. Met Ex Voto brengt Vanriet zijn biografie onder de aandacht. De expositie toont vele zelfportretten en echo's van vroegere schilderijen.

Jan Vanriet en Cees Nooteboom
Simone, Cees Nooteboom, Jan Vanriet
Ivo Michiels en Jan Vanriet

Ivo Michiels

In 2008 verwelkomt het echtpaar Vanriet Vlaams auteur Ivo Michiels in Crillon-le-Brave (Frankrijk).

Jan Mulder

Jan Mulder is een Nederlandse ex-voetballer, columnist, schrijver, acteur en televisiepersoonlijkheid. Mulder en Vanriet treffen elkaar in 2014 tijdens een tentoonstelling.

Foto links © Simone Lenaerts

Jan Vanriet en Jan Mulder
Jan Vanriet en Damiaan De Schrijver

Damiaan De Schrijver

Damiaan De Schrijver is een Vlaams acteur. Hij geniet bekendheid in zowel de theater- als de televisiewereld. Zo speelde hij onder meer mee in de televisiereeks Het verdriet van BelgiëFlikken Maastricht en Witse. 

Foto rechts © Hans Vercauter