Herwerkingen van Gruwez

Dat het werk van dichter en schrijver Luuk Gruwez gesmaakt wordt, daarvan getuigen onder andere de vele herwerkingen die er van zijn oeuvre gemaakt zijn. Zijn gedichten zijn getransformeerd tot liedjes, vertaald, op de bühne gebracht en op televisie. Maar hij werd ook gevraagd om teksten te schrijven voor series bijvoorbeeld.

Hier vind je enkele van de herwerkingen van Luuk Gruwez' teksten door andere artiesten.

 

IMG_20180613_0021.tif

Wim Opbrouck tijdens de boekvoorstelling Het land van de wangen

Ook Wim Opbrouck acht Gruwez' teksten geschikt voor muziek. Voor de boekpresentatie van Het land van de wangen (De Arbeiderspers, 1998), zette hij enkele gedichten van de auteur op muziek en bracht ze met veel zwier en vrolijkheid te berde.

Het land van de wangen verscheen in de reeks Privé-Domein van de Arbeiderspers, een autobiografische reeks, opgericht in 1966, waarin dagboeken, ego-documenten en andere persoonlijke notities verschijnen.

In Het land van de wangen brengt Gruwez dagboekfragmenten, brieven, reisnotities, persoonlijke reflecties en foto's bijeen. Zo legt hij zich aan zijn lezers en zichzelf uit aan de hand van de plekken, mensen en geschiedenissen die zijn levenswegen bestemmen. Het land van de wangen is zo beschouwd de topografie en genealogie van een karakter, van iemand die zichzelf slechts kan verklaren in zijn omgang met mensen uit zijn directe omgeving. 

Muziek was niet het enig waar de poëzie van Luuk Gruwez zich voor leende. Ook verschillende acteurs vertolkten het werk van de dichter; soms schreef hij zelfs speciaal voor televisie teksten. Dat was het geval voor de IKON-serie Over de liefde, daarvoor schreef hij de tekst 'Een bijzonder bevallig paar' (1998). 
Die aflevering gaat over Manon en Matthias, die een buitenechtelijke relatie hebben en zich hebben voorgenomen het meest romantische en verliefde stel ter wereld te zijn. Eens per jaar ontmoeten ze elkaar gedurende een week in oktober in Arras. 

De rollen van Manon en Matthias werden vertolkt door Christel Doomen en Bob De Moor en die zie je hier in beeld.


Het oorspronkelijke beeld wordt bewaard in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.  

IMG_20180613_0018.tif

Christel Doomen en Bob De Moor in Over de liefde

Hoek van Holland kleur.jpg

'Varken bij Cassel' door Hoek van Holland

De Nederlandse groep Hoek van Holland, onder leiding van componist Theo Hoek, zette in de jaren '90 meerdere keren poëzie (vierstemmig) op muziek. Kitty van Belkom, Joos van Dooremalen en Marjolein Peper verzorgden de zang, Michaël Burger speelde contrabas en Theo Hoek zelf zorgde voor de compositie, speelde gitaar en was de vierde stem in het geheel.

Een van de drie poëzie-CD's die ze maakten was Grote maten in de liefde (2000) met onder andere gedichten van J.C. Bloem, Martinus Nijhof en Leo Vroman. Het openingsnummer van die CD is 'Varken bij Cassel' en is gecomponeerd rond het gelijknamige gedicht van Luuk Gruwez uit zijn bundel Dikke Mensen (De Arbeiderspers, 1990).

Hoek van Holland was niet de enige die Luuks gedichten geschikt vonden om op muziek te zetten, ook Dirk Van Esbroeck had een voorliefde voor poëzie en zette dan ook een van zijn gedichten op muziek. Van Esbrouck maakte wel eerst een Franse vertaling van 'De monniken van Sénanque', voor hij het nummer ('Les moines de Sénanque') opnam in de CD La Voyageuse (Myron, 2005). 

Het oorspronkelijke gedicht verscheen in de bundel Een huis om dakloos in te zijn (Manteau, 1981).

Still.JPG

Chris Lomme leest uit De maand van Marie

Een andere tekst uit De maand van Marie, 'Fijne koppen' werd in 2008 op de scène gebracht door Chris Lomme. 

Klik op de afbeelding om het fragment te bekijken.