Vrienden van Gruwez

Luuk Gruwez is duidelijk een graag geziene gast op festivals en mede dankzij zijn verre reizen raakte hij bevriend met bijna elke dichter die zijn pad kruiste. Naast het podium delen ze ook vakanties, etentjes en fijne momenten. In deze galerij werpen we een blik op de uitgebreide en 'star studded' vriendenkring van de auteur, op, maar vooral ook naast het podium.

Luuk Gruwez en vrienden op vakantie in de Cevennen (2013)

Arend & Hester Knibbe, Luuk Gruwez en Kris Ervynck & Miriam Van hee

Arend Knibbe, Mieke Deferme, Hester Knibbe, Kris Ervynck en Miriam Van hee op vakantie in de Cevennen (2004)<br />

Kris ERvynck & Miriam Van hee, Mieke Deferme, Hester & Arend Knibbe

Al jarenlang spendeert Luuk Gruwez samen met Mieke en Arend & Hester Knibbe zijn zomer in het buitenverblijf van Miriam Van hee en haar man Kris Ervynck in Le Masbonnet, nabij de Cevennen in Frankrijk.

Anca Cristofovic is de Roemeense essayiste met wie Gruwez in de zomer van 2002 een schrijfresidentie had in de Villa Mont-Noir. 14 jaar later zijn ze nog steeds vrienden en bezocht zij hem in België.

Luuk Gruwez en Anca Cristofovic

Luuk Gruwez en Anca Critofovic

Ruger Kopland en Gwij Mandelinck op het 25ste Kunstenfestival Watou

Rutger Kopland en Gwij Mandelinck

Luuk Gruwez en Jozef Deleu tijdens Watou Kunstenfestival 2005

Luuk Gruwez en Jozef Deleu

Om organisator en bezieler van Watou Kunstenfestival Gwij Mandelinck te verassen, ter gelegenheid van de 25ste editie van het festival, hadden Luuk en vriendin Mieke verschillende dichters en vrienden verzameld in het Hondelhof in Watou. Mandelinck was totaal verrast en erg blij met zijn feest.

Ook de Nederlandse dichter Benno Barnard is een vriend van Gruwez. Hier is collega-dichter samen met zijn vrouw Deanne op bezoek bij Gruwez thuis. Hij signeert een exemplaar van zijn bundel Een vage buitenlander aan de keukentafel.

Benno Barnard en zijn vrouw op bezoek bij Luuk Gruwez

Benno Barnard en zijn echtgenote

Luuk Gruwez, Johan Parmentier en Martine Florin in de Pussemierstraat te Gent

Johan Parmentier en Luuk Gruwez

Luuk Gruwez en Johan Parmentier tijdens Gruwez' schrijfresidentie in het Stijn Streuvelshuis

Luuk Gruwez en Johan Parmentier

Luuk Gruwez en Johan Parmentier op vakantie

Johan Parmentier en Luuk Gruwez

Luuk Gruwez en Johan Parmentier aan de zee

Luuk Gruwez en Johan Parmentier

Beelndend kunstenaar Johan Parmentier zagen we al verschillende keren voorbij komen, hij is dan ook een van Gruwez' vrienden die hij al het langste kent.

De vriendschap tussen Luuk Gruwez en Eriek Verpale (Eric Verpaele) is misschien wel de best bekende. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studies en bleven ook op het podium aan elkaar gewaagd. 

Hier zien we ze 'aan het werk' tijdens een heksenspel voor kinderen in het natuurdomein 'De Teut', in de omgeving van Zonhoven. Dat spel hadden ze samen op poten gezet met zoekopdrachten in het domein. Het was echter een behoorlijk gruwelijk verhaal, iets té gruwelijk voor sommige kinderen, waardoor het meer angst zaaide dan plezier opleverde. Luuk Gruwez speelde een overtuigende boze heks.

"[...] ook dient gezegd dat ik in het leven buiten de literatuur samen met hem gelachen heb dat het niet meer op kon, dat we dwaze fratsen hebben uitgehaald, getreurd hebben om wat zomaar zonder ons voorbijging, terwijl wat ons betrof juist alles moest blijven, behalve misschien het lompe parvenudom van wie niet wist wat mislukken is. Dat wij ooit samen hebben gerookt en  gedronken."
(uit: 'Kaddisj voor Pinokkio. In memoriam Eriek Verpale' door Luuk Gruwez in Poëziekrant, 2015,5)

In Gruwez' laatste bundel Bakermat  (De Arbeiderspers, 2018) heeft hij ook een cyclus gedichten opgenomen die is opgedragen aan zijn in 2015 overleden vriend.

Eriek Verpale & Luuk Gruwez in een heksenspel

Luuk Gruwez en Eriek Verpale

Eriek Verpale & Luuk Gruwez in een heksenspel

Luuk Gruwez

Luuk Gruwez en Eriek Verpale tijdens Saint-Amour, 1991

Luuk Gruwez en Eriek Verpale tijdens Saint-Amour 1991

Luuk Gruwez en Eriek Verpale in Hasselt '93

Eriek Verpale en Luuk Gruwez in Hasselt (1993)

Luuk Gruwez bij het graf van Eriek Verpale

Luuk Gruwez bij het graag van Eriek Verpale

Charles Ducal bij Luuk Gruwez thuis

Charles Ducal en pauw

Ook voormalig Dichter des Vaderlands Charles Ducal komt af en toe bij Gruwez over de vloer. Hier zien we een jonge Ducal zich kostelijk amuseren met een opgezette pauw, in de tuin van Gruwez in de zomer van 1991.

Ten slotte mogen we zeker zijn uitgever bij De Arbeiderspers, Peter Nijssen, niet vergeten. Hier zien we ze samen tijdens de boekpresentatie van Eriek Verpales Katse Nachten (De Arbeiderspers, 2000) in Wetteren.

Luuk Gruwez met uitgever Peter Nijssen

Luuk Gruwez en uitgever Peter Nijssen