terug

Peter Holvoet-Hanssen te gast in Canto di Primavera

Elk jaar organiseert de v.z.w. Mezcal in Gent een “Canto de Primavera”, een reeks activiteiten die de lente tonen door het oog van kunstenaars in beeld en woord. Op 26 maart 2016 bracht Peter Holvoet-Hanssen er zijn “poëtische woordenstromen”, met o.m. een selectie uit Gedichten voor de kleine reus en zijn project “Klank van de stad”. Initiatiefnemer Luiz Márquez gaf er met zijn begeleiding op fluit, harmonica, klarinet en schelpen (!) een originele, soms bevreemdende toon aan.

In bijgaande fragmenten:

* Peter Holvoet-Hanssen stelt zichzelf en zijn werk voor en in het bijzonder zijn bundel 'Gedichten voor de kleine reus', waaruit hij zal voordragen.

* Hij leest 'Het eerste gedicht', uit het jaar 700, waarin een druïde een bezwering uitroept om een storm te ontketenen boven de schepen van de vijand.

* Hij leest het gedicht 'Dame van Chartres' uit de bundel 'Gedichten voor de kleine reus'.

* Holvoet-Hanssen leest het gedicht 'Hobbelpaard'.

* Peter Holvoet-Hanssen neemt het publiek mee naar Estland, waar hij geelzucht kreeg en waar hij niet kon slapen door de stilte. Toen hij uiteindelijk gewoon was aan de stilte en in slaap viel, werd hij gewekt door een nachtegaal, voor welke hij het gedicht 'De nachtegaal van Käsmu' schreef.

* Hij leest het gedicht dat hij een hele tijd geleden schreef voor zijn dochter Anna-Rosa, die over de maan het volgende zei: "De maan is een jongen en tóch lief". Jaren later had zijn dochter op een andere manier last van de maan en daarom schreef hij het gedicht 'Rosa en de lichtmatroos'.

* Holvoet-Hanssen vertelt over hoe mensen bij het herlezen van Paul van Ostaijens gedichten terugkeren naar het Land van Music-Hall en over zijn eigen fascinatie voor de dichter. Hij leest het gedicht 'De koperman' uit 'Gedichten voor de kleine reus'

* Hij leest een gedicht dat hij nog nooit heeft voorgedragen omdat het zelfs voor zichzelf te complex is.

Type
geluid
Onderwerp
Peter Holvoet-Hanssen
Bewaarinstelling
Poëziecentrum
Datum van creatie
26.03.2016
Maker
Eddy Bonte
Rechten
Geen Creative Commons - Alle rechten voorbehouden
Tags
Canto di Primavera, Luiz Márquez, vzw Mezcal

Gerelateerde items