Gard Sivik: een tijdschrift voor nieuwe lezers

Gard Sivik is oorspronkelijk een Vlaams avant-gardetijdschrift dat tussen 1955 en 1964 werd gepubliceerd. Zoals Gust Gils al verwoordde, heeft de avant-gardepoëzie meer dan één pijl op haar boog. De verschillende auteurs gebruikten het periodiek als platform om hun eigen poëtica uit de doeken te doen. 

Het periodiek kreeg in 1957 een meer Nederlands nieuwrealistisch karakter toen enkele Nederlandse auteurs als Hans Sleutelaar en Cornelis Bastiaan Vaandrager hun intrede deden. Ze zetten zich af tegen de poëzie van Vijftig waardoor de Vlaamse auteurs één voor één de redactie verlieten. Het blad onderging een ware koerswijziging. 

De nieuwrealistische periode van de Nederlandse auteurs is dominant in de literatuurbesprekingen. Deze tentoonstelling behandelt voornamelijk de Vlaamse periode van 1955 tot 1958, met enkele aanvullingen uit de jaren zestig om een volledig beeld te hebben van het avant-gardeblad. 

Deze tentoonstelling kadert binnen het werkcollege Nederlandse Letterkunde onder mentoraat van Professor Y. T'Sjoen aan de Universiteit Gent, academiejaar 2015-2016