De receptie van Gert Vlok Nel in het Nederlandstalig taalgebied

Scannen0005.jpg

Gert Vlok Nel heeft een gelijkaardig parcours doorlopen met optreden op onder meer Winternachten (1999 en 2007), de 27e Nacht van de Poëzie in Utrecht (2007), Poetry International Festival (2002 en 2009), de tournee Koningsblauw (2012) van Behoud de Begeerte. In 2012 verbleef hij ook twee maand als writer in residence in Nijmegen op uitnodiging van Winternachten.

Acht gedichten uit de bundel Om te lewe is onnatuurlik werden door Gerrit Komrij geselecteerd voor zijn bloemlezing De Afrikaanse poëzie in 1000 en enige gedichten (1999), wat meteen een zekere canonisering van de poëzie van Gert Vlok Nel met zich mee bracht.

Zoals eerder vermeld werd de bundel van Gert Vlok Nel ook vertaald naar het Nederlands. Hij verscheen bij uitgeverij Podium, een belangrijke Nederlandse uitgeverij die een omvangrijk fonds Zuid-Afrikaanse literatuur heeft met onder meer ook Ingrid Jonker en Antjie Krog. De vertaling werd ook positief onthaald in De Volkskrant, De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad.

De grote doorbraak van Gert Vlok Nel in het Nederlandstalige taalgebied kwam er echter pas in 2006 toen de documentaire Beautiful in Beaufort-Wes van de bekende Nederlandse regisseur Walter Stokman verscheen. De documentaire, gemaakt in opdracht van het televisieprogramma Het Uur van de Wolf (VPRO) werd bekroond met een Gouden Kalf, de belangrijkste Nederlandse filmprijs.