Gert Vlok Nel: zanger

De bekendheid van Gert Vlok Nel in Nederland en Vlaanderen is zoals reeds vermeld vooral toe te schrijven aan zijn verschillende muziekoptredens. Het verschijnen van zijn dichtbundel Het is onnatuurlijk om te leven in het Nederlands ging gepaard met een uitgebreide concerttournee door Nederland in 2007 die hem een status als songwriter-dichter bezorgd heeft in het Nederlandstalige taalgebied.

Scannen0009.jpg
Scannen0008.jpg

Gert Vlok Nel heeft twee cd’s uitgebracht, namelijk Beaufort-Wes se beautiful woorde (1998) en Onherroeplik (2012). Zijn bekendste liedje heet Beautiful in Beaufort-Wes dat over verloren liefde gaat.

[…]

En jy was beautiful op Beaufort-Wes
En ek was so verskrik en verskriklik lief vir jou
En jy het op grafte en op treine
En op Ford Fairlane se agterseats gevry
En nou is jy en jou man both computer analysts
En laas winter you tried to cut both of your wrists
En nou skryf jy vir my jy kan nie meer slaap nie
Nie meer lag nie
Nie meer iets vir jouself doen nie
Nooit ooit weer vir my soen nie

[…]

 

Net als in zijn poëzie, is ook het belangrijkste thema van de liedjes van Gert Vlok Nel, het leven van de verarmde blanke in Zuid-Afrika. De liedjes van Nel zijn doorspekt met melancholie en een vleugje hoop. Nel wordt tijdens zijn optreden vaak begeleid door een accordeonist, een zangeres. Zelf speelt hij op een mondharmonica en een six string gitaar. Typisch is ook de vermenging van Engels en Afrikaans in zijn liedjes, soms zelfs binnen één zin.

Zijn ruige voorkomen op het podium, hij draagt vaak een jack met afgeknipte mouwen, is een verwijzing naar de onherbergzame woestenij tussen Kaapstad en Johannesburg waar hij vandaan komt.