Gent herdacht in 2000 - 500 jaar na zijn geboorte - Keizer Karel. Als een van de vele feestelijkheden werd in dat jaar een permanente poëzieroute ingewandeld in Gent. Initiatiefnemers waren Motte Claus van de Gentse literaire kroeg Hotsy Totsy, het Poëziecentrum en de vzw Honest Arts Movement (HAM). Een van de gedichten op die route is van Lut de Block. Het gedicht 'Kus op de Kouter' gaat over de deportatie van Joden vanop de Kouter tijdens de tweede wereldoorlog. Op datzelfde plein werd in 2000 ook het kunstwerk Mystic Leaves van Jessica Diamonds geplaatst. Die twee gegevens samen leverden haar de eerste regel van het gedicht: "Zoals een blad dat valt, zo viel jouw naam".
In onderstaand geluidsfragment praat Lut de Block over hoe ze zich laat inspireren. Ze vertrekt daarbij van het gedicht op de Kouter.
Hoewel Gent haar los van dat gedicht niet inspireerde voor andere teksten, bleef ze wel actief in het Gentse literair leven. Zo was Lut de Block lid van de Gentse artistieke vereniging Honest Arts Movement.
In 2005 realiseerde ze in opdracht van vzw Plumage en Poëziecentrum samen met Johan De Boose, Injas Devoldere, Dominiq v.d. Wall, Koen De Vriendt en Bart Vandewege het project Poèros. Poèros was een multimediale installatie met muziek, video- en soundscapes en met erotisch getinte gedichten. De gedichten zelf werden niet voorgelezen in de installatie, maar rolden als tekst over het scherm. De muziek bij een van de 24 scènes, Cardinal Red, kan je hier beluisteren. Het project ging in première in café Cocteau in Gent en tourde daarna langs culturele centra.
In dit filmpje zie je een fragment uit 'Karmozijn' van Poèros.
In 2017 nam ze deel aan de tweede editie van Poëzie op Straat, een initiatief van Het Gezeefde Gedicht waarbij gedichten aangebracht werden in etalages van winkels in het centrum van Gent.
Lut de Block trad geregeld op op verschillende plaatsen in Vlaanderen, maar ze was ook een aantal keer te gast op buitenlandse podia. In 1995 trad ze op op Poetry International Festival in Rotterdam.
In het voorjaar van 1997 vond onder de naam Muze een uitwisselingsprogramma plaats van vrouwelijke schrijvers. Ze lazen voor in Kent (Groot-Brittannië), Nord-Pas-de-Calais (Frankrijk) en West-Vlaanderen. De Belgische vertegenwoordigers in het project waren Lut de Block en Patricia Lasoen.
In 2000 reisde ze voor het eerst naar Zuid-Afrika om er op uitnodiging van de Nederlandse Taalunie lezingencycli en workshops te geven. In 2006 las ze voor op het Woordfees in Stellenbosch en datzelfde jaar maakte ze ook deel uit van het project E-Pos II, een uitwisseling van Vlaamse en Zuid-Afrikaanse dichters en beeldend kunstenaars waaraan onder meer ook de dichters Peter Holvoet-Hanssen, Willem Persoon, Charl-Pierre Naudé en Gabeba Baderoon deelnamen. Ze hield er niet alleen mooie herinneringen aan over, maar ook een hechte vriendschap met de Zuid-Afrikaanse auteur Christine Barkhuizen-Leroux.
Ook in 2006 was ze samen met dichter Hanna Kirsten te gast op het internationaal poëziefestival van Genua.
Haar werk werd vertaald in het Frans, Engels en Afrikaans. In 2000 verscheen een Franstalige bloemlezing uit haar werk, Ni gagnants, ni perdants (Maison de la Poésie Nord/Pas-de-Calais) in en vertaling van Liliane Wouters.