Dichters over flessen

Hoe kunnen we dit overzicht beter besluiten dan met een symbiose tussen vorm en inhoud, woord en beeld?

 

251_1.JPG
251_2.JPG

Roes van De Zingende Zaag

Met De Zingende Zaag Producties brengt George Moormann vanaf februari 1989 de opvatting in praktijk dat ‘poëzie meer is dan een regen inkt op papier’. Met een gummetje op het omslag, vermomd als stripboek, sigarenkist of zeepdoos, als een ‘onzichtbaar boek’ (Tabula Rasa) of in de vorm van een gezelschapsspel. Voor elke publicatie ontwikkelt Moormann een concept, dat richtlijn is voor zowel de op verzoek geschreven gedichten als de vorm en opmaak van de betreffende uitgave.

Roes is zowel een kunstobject als een poëziebundel. De driedelige jubileumuitgave bestaat uit een dichtbundel, een door Joost Swarte geillustreerde porseleinen boekfoedraal en een porseleinen boekfles. In Roes kun je lezen en je kunt er uit drinken.

Op aanwijzingen van George Moormann ontwierp productontwikkelaar Bob van Schie de boekfles en het boekfoedraal. Aan de bundel, die maar liefst 264 pagina's telt, werkte de fine fleur der Nederiandse poëzie mee. Joost Swarte maakte de illustraties voor het binnenwerk. De tekeningen zijn op lichtdoorlatend papier gedrukt en zo vormgegeven dat de lezer én scherp én wazig ziet: het moment van extase tussen bezieling en bezatting.