terug

Peter Verhelst te gast in Poëzie Rendez-Vous

Op 14 januari 2014 was Peter Verhelst te gast in het Poëzie Rendez-vous van Poëziecentrum. De romancier/dichter/regisseur debuteerde in 1987 met de dichtbundel Obsidiaan, die meteen bekroond werd met de Provinviale Prijs letterkunde van West-Vlaanderen en de Paul Snoekprijs. Sindsdien ontving hij nog verschillende literaire prijzen, zowel voor zijn poëzie als voor zijn proza. In dit Poëzie Rendez-Vous stelt hij onder andere zijn laatst verschenen bundel Wij totale Vlam voor.

In bijgaande fragmenten:

* Peter Verhelst vertelt over zijn debuut, dat ontstaan is tijdens zijn legerdienst, zijn jeugd in Brugge en hoe hij zijn geloof in de realiteit verloor door de schoonheid van een geschilderd tapijt dat nooit zo mooi kon zijn in het echt.

* Verhelst over zijn bewondering voor de schilder Francis Bacon, zijn (lichte) obsessie voor lichamen en hoe hij is beginnen schrijven naar levend model.

* Verhelst leest twee gedichten die het gevolg waren van dat schrijven naar levend model, uit de bundel Alaska.

* Hij leest het gedicht 'Heb door moerassen gewaad' uit de bundel Alaska.

* Over hoe hij een tijdlang worstelde met het schrijven van poëzie, en na enkele jaren niks te hebben gepubliceerd, bracht hij uiteindelijk de bundel Alaska uit. Hij leest het gedicht 'In een cipres pulseert een vogel hartvormig'

* Hij leest sonnetten die de reeks 'Blackhole Sun' vormen uit de bundel Nieuwe Sterrenbeelden, waarin iemand sterft in vier sonnetten.

* Verhelst leest een klein zelfmoordgedicht, getiteld 'Vaas'

* Over zijn samenwerking met choreograaf Wim Vandekeybus, die hem in contact bracht met dieren. Vervolgens vertelt hij een eigen anekdote over zijn ontmoeting met een baviaan op vakantie en hem dat de ogen opende dat dieren niet zijn hoe wij mensen denken dat ze zijn en omgekeerd.

* Verhelst leest enkele gedichten uit de bundel Zoo van het denken: een deel van het gedicht 'Voor Stefan Hertmans', een lamento dat hij schreef naar aanleiding van Remco Camperts aangrijpende Lamento.

* Verheslt vertelt over zijn nieuwste bundel Wij totale vlam (2014) en hoe die in zijn geheel gaat over de dood. Hij leest het gedicht 'Tegen het vergeten'.

* Verhelst leest degedicht 'Weet je nog' en 'Wij (1)' uit Wij totale vlam.

* Tot slot leest hij de twee gedichten uit de reeks 'Wij (2) van Wij totale vlam.

Type
geluid
Onderwerp
Peter Verhelst
Bewaarinstelling
Poëziecentrum
Datum van creatie
14.01.2014
Maker
Eddy Bonte
Materiaal/Afmetingen
2 min. 55 sec.
2 min. 52 sec.
3 min. 53 sec.
3 min. 11 sec.
3 min. 35 sec.
5 min. 08 sec.
1 min. 59 sec.
5 min. 10 sec.
3 min. 52 sec.
2 min. 37 sec.
2 min. 47 sec.
1 min. 12 sec.
Rechten
Geen Creative Commons - Alle rechten voorbehouden
Tags
Poëzie Rendez-Vous

Gerelateerde items