terug

Menno Wigman te gast in Poëzie Rendez-Vous

Op woensdag 17 april 2013 was Menno Wigman te gast in het Poëzie Rendez-Vous van Poëziecentrum. Hij schreef een essayboek, getiteld Red ons van de dichters, dat opent met het citaat "Je zult maar dichter zijn". Zijn recentste bundel (2013) heet Mijn naam is Legioen en werd in datzelfde jaar genomineerd voor de VSB Poëzieprijs.

In bijgaande fragmenten:

* Menno Wigman leest het gedicht 'Jeuness Dorée' uit zijn debuutbundel ''s Zomers stinken alle steden' (1997).

* Voorafgaand aan het gedicht 'Tot besluit' (Dit is mijn dag, 2014) geeft Wigman een soort verklarende woordenlijst mee: een copyrette is een kopieercentrum en een vinex wijk is een nieuwbouwwijk waar de bewoners inspraak hebben in welke kleur voordeur ze hebben.

* Wigman leest het gedicht 'Kamer 421' uit zijn laatste bundel Mijn naam is Legioen.

* Wigman vertelt over zijn fascinatie voor het Duitse 'wolfskind' Kaspar Hauser waarover hij in de bundel Dit is mijn dag (2004) het gedicht 'Kaspar Hauser' schreef.

* Wigman verbaast zich over het feit dat sommige Britten na de dood van Margaret Tatcher (8 april 2013) flessen champagne ontkurkten op straat. Dat doet hem denken aan het project 'De eenzame uitvaart', waarbij de Groningse stadsdichter Bart FM Droog een gedicht wou schrijven voor de begrafenis van vereenzaamde mensen. Hijzelf heeft als stadsdichter van Amsterdam ook die plicht vervuld en hij leest een van zulke gedichten voor.

* Hij leest het liefdesgedicht 'Promesse de bonheur' uit zijn bundel Mijn naam is Legioen.

* Uit dezelfde bundel leest hij het gedicht 'Tuincentrum Osdorp', dat eigenlijk niet echt over dat tuincentrum gaat, waarvoor al meer dan 15 jaar reclame wordt gemaakt op de lokale radiozender in Amsterdam.

* Hij leest een fragment uit het logboek dat hij bijhield toen hij drie maanden vrijwillig in een psychiatrische kliniek verbleef.

* Wigman leest een nieuw gedicht 'Tot de bodem' schreef hij nadat hij erachter kwam dat erin de afgelopen drie jaar ten minste 51 mensen stierven in de grachten van Amsterdam.

* Hij leest het gedicht 'Rien ne va plus'.

* Als stadsdichter van Amsterdam wordt enkel van hem verwacht dat hij per jaar zeven gedichten publiceert in een lokale krant, en Wigman schat het Antwerps stadsdichterschap toch hoger in.

* Wigman over de aankomende troonwissel in Nederland en de toegenomen veiligheidsnormen, na de mislukte aanslag van Karst Tates. Over die laatste schreef hij het gedicht 'Herostratos'.

Type
geluid
Onderwerp
Menno Wigman
Bewaarinstelling
Poëziecentrum
Datum van creatie
17.04.2013
Maker
Eddy Bonte
Materiaal/Afmetingen
1 min. 24 sec.
2 min. 39 sec.
1 min. 38 sec.
4 min. 35 sec.
5 min. 56 sec.
1 min. 33 sec.
1 min. 53 sec.
6 min. 56 sec.
4 min. 57 sec.
2 min. 48 sec.
1 min. 52 sec.
4 min. 52 sec.
Rechten
Geen Creative Commons - Alle rechten voorbehouden
Tags
Poëzie Rendez-Vous, Radio 68

Gerelateerde items